Start Jadłospis
Jadłospis PDF Drukuj Email
Wpisany przez Aleksandra Sobol   

Drodzy rodzice serdecznie zapraszamy do zapoznania się z informacjami na temat pokarmów, które mogą powodować alergię. 


SZCZEGÓŁY JADŁOSPISU DOTYCZĄCE SKŁADNIKÓW + ALERGENÓW ZNAJDUJĄ SIĘ NA TABLICY OGŁOSZEŃ W PRZEDSZKOLU.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE. 14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie.

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. 

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.




SMACZNEGO !!!!

Poprawiony: wtorek, 18 kwietnia 2017 10:16
 

 



 

Copyright © 2013 Przedszkole w Lubomi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Moderator: Aleksandra Sobol
Administrator strony: Ryszard Popardowski

Joomla 1.5 free templates

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 84 gości